Helsinki Cine Aasian 2019 avajaiselokuva on Shuichi Okitan Mori, The Artist’s Habitat

 

Helsinki Cine Aasian vuoden 2019 avajaiselokuva on japanilaisen Shuichi Okitan lämminhenkinen draama Mori, The Artist’s Habitat (モリのいる場所, 2018). Okita myös saapuu Helsinki Cine Aasia vieraaksi. Hän on tavattavissa elokuvansa näytöksien yhteydessä ja osallistuu festivaalin oheisohjelmaan.

Shuichi Okita on tunnettu tavallisten, mutta kuitenkin omalla tavallaan erityisten, ihmishahmojen kuvaajana. Tällä kertaa hänen tarkastelunsa kohteena on kotimaassaan erittäin arvostettu, edesmennyt taiteilija Morikazu Kumagai, johon Mori, The Artist’s Habitat -elokuvan päähenkilö perustuu.

Mori, The Artist’s Habitat on kuvaus yhdestä päivästä Tsutomu Yamazakin esittämän 94-vuotiaan Morikazu Kumagain elämässä. Hän asuu yhdessä vaimonsa Hidekon (japanilaisen elokuvan edesmennyt grand old lady, iki-ihana Kirin Kiki yhdessä viimeisistä roolisuorituksistaan) ja kotiapulaisensa Mie-chanin (Nobuke Iketani) kanssa pienen, mutta yltäkylläisen, puutarhan ympäröimässä vanhassa talossaan Tokion Ikebukurossa. Omalaatuinen taiteilija ei ole poistunut tontiltaan vuosikymmeniin, vaan viettää aikansa tarkkailemalla haltioituneena pienen puutarhansa flooraa ja faunaa. Päivä toisensa jälkeen maailma kuitenkin tulee hänen luokseen mitä erilaisempien vierailijoiden mukana.

Okita piirtää Kumagaista ja hänen lähipiiristään rauhallisesti etenevän, tarkkanäköisen ja rakastavan kuvan, jota sävyttävät myös ohjaajalle tyypilliset hyväntahtoiset komedialliset mausteet.

Vuonna 1977 syntynyt Shuichi Okita on valmistunut Nihonin yliopiston elokuvataiteenlaitokselta ja ohjannut sekä käsikirjoittanut uransa aikana useita elokuvia ja sarjoja. Okita lunasti paikkansa suomalaisyleisön sydämissä jo Helsinki Cine Aasian alkutaipaleella sympaattisella The Chef of South Polarilla (南極料理人, 2009). Ohjaajalta on nähty festivaalilla myös elokuvat A Story of Yonosuke (横道世之介, 2013), Ecotherapy Getaway Holiday (滝を見にいく, 2014) ja The Mohican Comes Home (モヒカン故郷に帰る, 2016).

Helsinki Cine Aasian vuoden 2019 koko ohjelmisto julkaistaan tiistaina 26.2, ja festivaalin lipunmyynti alkaa torstaina 28.2.