Kino Regina ja Helsinki Cine Aasia esittävät: Naoko Ogigami retrospektiivi

 

Kino Regina ja Helsinki Cine Aasia esittävät yhteistyössä seitsemän elokuvan retrospektiivin japanilaisohjaaja Naoko Ogigamilta 20.2.–23.3.2019. Japanin tunnetuimpiin nykyohjaajiin kuuluva Ogigami (s. 1972) on myös tavattavissa lauantaina 23.2., jolloin Kino Reginassa koko päivä on omistettu Ogigamin elokuvanäytöksille ja niihin liittyville keskustelutilaisuuksille. Osan keskustelutilaisuuksista vetää Helsinki Cine Aasian taiteellinen johtaja Eija Niskanen.

Ogigami tunnetaan harmonisen visuaalisista elokuvistaan, joiden henkilöhahmot joutuvat käsittelemään itselleen vieraita asioita tai sopeutumaan uudenlaiseen ympäristöön. Hänen elokuviensa juonissa toistuu kehitys kohti mielenrauhaa ja hyväksyntää, ja niitä onkin luonnehdittu ”tunnetasolla parantaviksi” (iyashi-kei eiga).

Suomalaisille kenties tunnetuin Ogigamin elokuva on Ruokala Lokki (Kamome shokudo, 2006), joka kuvattiin kokonaan Suomessa ja joka teki punavuorelaisesta ravintolasta suositun japanilaisturistien keskuudessa. Arkisen fantastisessa elokuvassa käsitellään kahden hyvin erilaisen kulttuurin samankaltaisuuksia. Kissoja vuokraavasta naisesta kertova Rent-a-cat (Rentaneko, 2012) puolestaan valloitti ensin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla ja oli yksi KAVIn kaikkien aikojen suosituimmista Kuukauden elokuvista.

Retrospektiivissä nähdään myös Naoko Ogigamin esikoispitkä, raikas lapsuuskuvaus Yoshino’s Barber Shop (Barber Yoshino, 2004), Love is 5-7-5! (Koi wa go-shichi-go, 2005), viipyilevän kaunis Glasses (Megane, 2007), Yhdysvaltoihin sijoittuva sukutarina Toilet (Toiretto, 2010) ja Ogigamin uusin elokuva, koskettava Close-Knit (Karera ga honki de amu toki wa, 2017), joka voitti Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöpalkinnon. Elokuvat ovat saaneet palkintoja myös muun muassa Berliinin elokuvajuhlilla ja Sundance-festivaalilla.

Tarkemmat esitysajat ja liput Kino Reginan verkkosivuilta.